Vaření je skvělá škola projektového managementu

by Jan Kadlec

Vaření je krátkodobá činnost s daným cílem, rozpočtem i harmonogramem. Obnáší rizika a zahrnuje zpětnou vazbu.

Cíl je jasný: nasytit strávníka. Musíte určit cestu, jak se k němu dostat. Šunkofleky? Špagety carbonara? Pomalu dušené hovězí? Zvažujete trojimperativ: cenu, kvalitu, čas. Na burgundském hovězím si pochutnám více, ale šunkofleky jsou levnější a nedusí se v troubě 6 hodin.

Potřebujete si zajistit zdroje (dojít na nákup) a projekt rozvrhnout do pracovních balíků WBSky – krájení, smažení, předehřátí trouby, pečení. Vytváříte harmonogram tak, aby nedocházelo ke zbytečným prostojům (když máte nakrájeno, ale nepředehřáli jste troubu).

Projekt zahrnuje spoustu rizik: připálení, převaření, nedovaření, špatný odhad času a hladovění strávníků. Některým se dá předcházet (nekontrolovat při vaření Facebook), jiná se odstraní zkušeností (odhad doby přípravy).

Dostáváte i zpětnou vazbu. V lepším případě „mňam“ a prázdný talíř, v horším případě zákaz používání vařečky. Získáváte poučení do budoucích projektů: péct déle na nižší teplotu, vejce přidávat nakonec, trouba vzadu peče víc než vepředu.

Žádná kniha mě o projektovém řízení nenaučila víc, než hodiny strávené v kuchyni.